logo-personalista.com
oblíbené přidat k oblíbeným
pracovní prostředí | byznys | ekonomika | ESG & CSR  | získávání a výběr | trh práce | rozvoj pracovníků | pracovní právo | lidé a podniky | celoživotní učení | zprávy | rekvalifikace
Personalista doporučuje: učímse.cz | facebook: personalista | twitter: personalista | LinkedIn #personalistacom



Personalista > zprávy > Odjezd na dovolenou prověří naše manažerské schopnosti
Spolehlivé HR řešení v každé době

Odjezd na dovolenou prověří naše manažerské schopnosti

personalista.com - 28. 07. 2021
– Sezóna dovolených je v polovině. Má to být čas odpočinku, ale pro mnohé z nás období, kdy si musíme svou práci napracovat dopředu a už přemýšlíme o tom, kolik e-mailů nás bude po návratu čekat ve schránce a kolik nevyřešených úkolů bude na pracovním stole. Zaměstnanci to řeší různě – dovolenou si berou na maximálně 2 až 3 dny nebo si na chatu či k moři berou služební telefon a notebook. Jak ale dovolenou využít k relaxu, a ne jen k další práci pouze na jiném místě? A proč je vlastně dovolená tak důležitá?




Relaxace obecně je důležitým předpokladem pracovní výkonnosti. Kdo dokáže vypnout, dokáže pak přicházet s novými nápady a jinými pohledy. Naše mysl je ve stavu relaxace uvolněná, není pod tlakem, a proto dokáže generovat nové nápady. Lidé, kteří umí odpočívat, jsou většinou kreativnější, konstruktivnější a efektivnější a to nejen v práci.

"Klíčová je příprava. Prvním krokem je včasné informování kolegů a klientů v předstihu o tom, že budete mít dovolenou, hodláte nepracovat a pokud je třeba cokoliv odpracovat, je na to čas od do, tedy v přesně určeném termínu. Nastavte si s kolegy systém komunikace - sms informace v méně urgentním úkolu, telefonát při řešení akutní situace nebo konzultace po telefonu pouze v předem domluvených hodinách. Systém následně vyžaduje důslednost obou stran," uvádí Martina Jandečková ze vzdělávací společnosti MgC Group a uvádí tipy, jak se na dovolenou připravit:

1. Najděte si svůj zástup – jste-li na liniové pozici, domluvte se s kolegou nebo jste-li ve vedoucí pozici „vychovávejte“ si někoho z podřízených, kdo vás může v nutných případech zastupovat, resp. dokáže některé věci během vaší nepřítomnosti převzít či odpracovat - delegujte.
2. Nastavte si v mailu automatickou odpověď s tím, že jste mimo kancelář bez připojení k PC. Samozřejmě i s poznámkou, že v akutních případech vás zastupuje kolega – i s kontaktem.
3. Připravte si seznam úkolů/kroků, které bude třeba udělat po návratu – po dovolené tak nebudete muset vymýšlet plán, jak na to, ale už budete jen následovat kroky, které jste si naplánovali.
4. Naplánujte si alespoň 1/2 dne na vyřízení všech urgentních věcí po návratu. Zkuste eliminovat plánování schůzek, porad nebo školení hned první den po návratu.

Během dovolené, která by měla ideálně trvat dva a více týdnů, což je pro tělo a mozek doba, kdy začne regenerovat a opravdu odpočívat, se snažte být mimo kontakt s prací. Klíčová je sebedisciplína.

Tipy, jak na to:

1. Ideálně nechte počítač doma. Nebude vás to lákat si práci otevírat. A kdyby se objevilo něco akutního, dokážete to bez PC lépe delegovat telefonicky dál.
2. Na telefonu si vypněte notifikace e-mailů a dalších aplikací, které používáte v práci – každé pípnutí totiž máme potřebu prověřovat. Ti "pokročilí" si mohou nechat telefon během dne v hotelovém pokoji a zkontrolovat jej až večer.
3. Bude-li vám někdo volat, rozlišujte, zda by nestačilo poslat zpět sms s informací, že jste na dovolené a vracíte se tehdy a tehdy. Když už budete mít potřebu hovor přijmout, neostýchejte se hned na začátku zmínit o tom, že máte dovolenou – často volající sám vyhodnotí, že se to dá vyřešit jinak či později. 4. Když už přece jen víte, že se na dovolené budete muset věnovat
pracovním záležitostem – naplánujte si je a vymezte si na ně přesný čas. Je to něco, co jsme se aktuálně učili celý rok v rámci home office – oddělit čas pracovní od soukromého, doma mezi kuchyní, obývákem a ložnicí nebo tam, kde bylo zrovna volno.

A jak se po dovolené zpět zapojit do práce, aniž bychom propadli depresi z toho, že jsme „raději ani neměli odjíždět, kolik nás čeká práce“? Nebo ti, kteří se sice vrátí tělem, ale duší jsou ještě na pláži?

1. Sejděte se se svým zástupem – zjistěte, co se za dobu vaší nepřítomnosti odehrálo – co je vyřízené, co si musíte převzít zpět a v jaké je to fázi, co čeká na vás.
2. Projděte si e-mail a zprávy hned třiďte. Co lze vyřídit do 5 minut hned vyřizujte, ostatní naplánujte.
3. Najděte si chvilku, abyste kolegům vyprávěli své zážitky – u kávy nebo u oběda – tak aby to nezasahovalo do práce.

„Odjezd na dovolenou často prověří naše manažerské schopnosti. Berte ji jako příležitost identifikovat oblasti pro váš budoucí rozvoj. Zkoušejte, experimentujte, hledejte funkční systém, který vám vyhovuje a hlavně si užijte dovolenou,“ doporučuje Martina Jandečková.




LL Portal. Uímse.cz

Váš e-mail: E-mail příjemce:
Vaše jméno:  


listvyhledávání

listreklama
Chceš i ty vybírat ze všech bankomatů na světě zdarma? Založ si u Raiffeisenbank účet nabitý výhodami. Účet si založíš online

OnlyJobs



Učím se - váš portál pto celoživotní učení></a>

</div>    </div>
    <br />

    
	<br />
<div style=

listzajímavosti odjinud

Plzeňský Daikin svým zaměstnancům od dubna zvýšil mzdy i odměny za odpracované roky

Plzeňská pobočka společnosti Daikin, předního producenta klimatizačních jednotek a tepelných čerpadel, uzavřela se svými zaměstnan... více

Plevel, který hyzdí a poškozuje veřejná prostranství i soukromé pozemky, není nutné ničit chemicky. To totiž ohrožuje zdraví, přírodu i podzemní vody

Likvidace plevele na chodnících, v parcích a zahradách je s příchodem jara důležitým tématem. Jednoduché, a navíc ekologické řešen... více

Kto kupuje slnečné kolektory?

Viete kto si najčastejšie zaobstaráva slnečné kolektory? Ak tipujete, že sú to majitelia rodinných domov, nemýlite sa. Ak tipuje... více

eMan se v minulém roce soustředil na strategii efektivity. Rostla výkonnost i zisk

Pražský softwarový dům eMan má za sebou další úspěšný rok. I přes obrat srovnatelný s loňskem dosáhl i tak skokového zisku. Rok 20... více

Umělá inteligence vstupuje do hry a ČR je první na světě

Česká republika je první zemí světa, která umožní zájemcům o získání některého z řady mezinárodně uznávaných ECDL/ICDL certifikátů... více