logo-personalista.com
oblíbené přidat k oblíbeným
pracovní prostředí | byznys | ekonomika | ESG & CSR  | získávání a výběr | trh práce | rozvoj pracovníků | pracovní právo | lidé a podniky | celoživotní učení | zprávy | rekvalifikace
Personalista doporučuje: učímse.cz | facebook: personalista | twitter: personalista | LinkedIn #personalistacom



Personalista > zprávy > Jak nenaletět podomním prodejcům energií
Poznejte lépe lidi, odhalte jejich potenciál

Jak nenaletět podomním prodejcům energií

personalista.com - 28. 02. 2015
Podle nejnovějšího průzkumu společnosti E.ON se na 72 % Čechů setkalo s podomním prodejem elektřiny či plynu. Rozhodně ne vždy se musí v případě podomního prodeje jednat o podvodné jednání, obezřetnost je však na místě. V tomto článku představíme 4 základní triky, které nekalí podomní prodejci při svém jednání využívají, a také poradíme, jak se při setkání s podvodníkem zachovat.




Jak ukázaly případy z loňského roku, podomní prodej dokáže být velmi vynalézavý. Ačkoli by se mohlo zdát, že dealeři obcházející české domácnosti cílí primárně na seniory nebo ženy na mateřské, mezi postiženými bývají i lidé v produktivním věku. „Podomní prodej energií je velmi palčivou záležitostí. Stále se na nás obrací velký počet klientů, kteří podepsali nevýhodnou smlouvu mezi dveřmi. Nejde zdaleka jen o starší osoby, ale i o mladší ročníky,“ potvrdila Jana Poncarová z projektu EnergetickaPoradna.cz.

Skutečnost, že podomní prodej je stále aktuálním tématem, potvrdily výsledky průzkumu agentury Ipsos, který si nechala zpracovat společnost E.ON. „Výzkum byl proveden na vzorku 1 510 respondentů a ukázal, že celkem 72 procent lidí se někdy setkalo s podomním prodejem. Toto číslo pouze potvrzuje, o jak rozšířený způsob prodeje se jedná. Je proto zapotřebí dávat si velký pozor na to, s kým člověk jedná a jakou nabídku dostane předloženu. Jenom tak lze včas odhalit nekalé praktiky, jež někteří obchodníci používají,“ uvedl Vladimír Vácha, tiskový mluvčí energetické společnosti E.ON.

1. trik: Kontrola faktury či měřidla

Vůbec nejčastějším zdůvodněním návštěvy podomního prodejce je kontrola faktur, elektroměru, nastavení tarifu, distribuční sazby nebo slevy. Důvod takového jednání je prozaický – jakmile spotřebitel poskytne podomnímu prodejci své poslední vyúčtování elektřiny nebo plynu, ten si začne opisovat údaje potřebné do nové smlouvy. Pak jen stačí nechat formulář podepsat a je zaděláno na změnu dodavatele. Když se zákazník zeptá, co vlastně podepisuje, prodejce často argumentuje tím, že bylo nutné změnit fakturační adresu.

• Fakta: Žádné kontroly faktur, tarifů nebo sazeb dodavatelé energií neprovádějí. Odečet měřidla je prováděn výhradně pracovníky distribuční společnosti a je dopředu ohlášen.

• Rada: Faktury nebo stávající smlouvy nedávejte z ruky. Občas si je podomní prodejci rádi odnášejí s sebou a už je nevracejí.

2. trik: Vydávání se za zaměstnance ERÚ

Podomní prodejci se také velmi rádi vydávají za někoho jiného. Často se představují jako zástupci dominantní energetické společnosti, která v místě působí. Neostýchají se vydávat se ani za pracovníka distribuční společnosti, nebo dokonce za představitele Energetického regulačního úřadu (ERÚ). „Problém evidujeme u nejrůznějších dealerů s energiemi, kdy se někteří vydávají za pracovníky ERÚ nebo Státní energetické inspekce. V tomto případě náš úřad podává trestní oznámení, i když je většinou obtížné podvodníka ex post chytit,“ uvedl Jiří Chvojka, tiskový mluvčí ERÚ.

• Fakta: Zástupci ERÚ nebo Státní energetické inspekce české domácnosti neobcházejí. Pracovníci distribuce provádějí pouze odečty měřidel.

• Rada: Zaměstnanci provádějící odečet elektroměrů a plynoměrů se vám musejí prokázat služebním průkazem. Jejich totožnost si můžete ověřit telefonickým dotazem u místně příslušné distribuční společnosti.

3. trik: Ukončení činnosti vašeho dodavatele

Šíření strachu a lží. I tak by se dal nazvat další trik, který podomní prodejci velmi rádi používají. Zazvoní na vaše dveře a argumentují tím, že vám končí smlouva. Taková situace ale nastat nemůže. Buď máte sjednanou smlouvu na dobu neurčitou, nebo na dobu určitou s automatickým prodloužením. Dalším podobným trikem je tvrzení, že váš dodavatel ukončil činnost. „To je samozřejmě nesmysl. Na energetickém trhu se stalo pouze jednou, že dodavatel zkrachoval. V takovém případě přebírá zákazníky dodavatele poslední instance, která má povinnost zajistit dodávky elektřiny nebo plynu.“ uvedl Vladimír Vácha.

• Fakta: Pokud by váš dodavatel zkrachoval, byli byste o tom informováni. Dodávky by převzal váš místně příslušný distributor elektřiny a vy byste měli dostatek času vybrat si nového obchodníka podle svého uvážení.

• Rada: Věřte pouze oficiální písemné komunikaci ze strany svého dodavatele.

4. trik: LED žárovky „zdarma“

V létě minulého roku vybavily některé společnosti své dealery úspornými žárovkami, které při návštěvách domácností rozdávali jako „dárek zdarma“, a to výměnou za podpis smlouvy na dodávky energie. „Spotřebitelé ale fakticky podepsali nejen změnu dodavatele, ale i kupní smlouvu na žárovky,ačkoli je stály symbolickou korunu. Pokud se rozhodli od smlouvy na dodávky elektřiny nebo plynu odstoupit, museli zároveň odstoupit i od kupní smlouvy na LED osvětlení a také ho nepoškozené vrátit, jinak jim hrozila pokuta 2 000 korun,“ uvedla Jana Poncarová.

• Fakta: Předávat věcné dary nebo hotovost přímo u podpisu smlouvy není běžnou praktikou většiny dodavatelů.

• Rada: Vždy se vyptávejte a než něco podepíšete, materiály si pročtěte. Věnujte se i ustanovením napsaným drobným písmem. Právě v nich se skrývají největší rizika.

Pokud jste podepsali a nevíte, co dál

Pokud k podpisu smlouvy dojde, není ještě nic ztraceno. „Jako spotřebitel nebo podnikající fyzická osoba můžete od smlouvy uzavřené mimo prostory obvyklé k podnikání písemně odstoupit bez uvedení důvodu a bez jakékoliv sankce ve lhůtě do 5 dnů před zahájením dodávky elektřiny nebo plynu. Lhůta k uplatnění práva na odstoupení je zachována, pokud bylo odstoupení od smlouvy písemně odesláno před uplynutím této lhůty,“ objasnil Jiří Chvojka z ERÚ.




LL Portal. Uímse.cz

listvyhledávání

listreklama
Chceš i ty vybírat ze všech bankomatů na světě zdarma? Založ si u Raiffeisenbank účet nabitý výhodami. Účet si založíš online

Učím se - váš portál pto celoživotní učení></a>
<br>
<br>
<a href=https://evox.space/blog/3-cesty-jak-se-dostat-do-novin/?utm_source=personalista><img src=



listzajímavosti odjinud

eMan se v minulém roce soustředil na strategii efektivity. Rostla výkonnost i zisk

Pražský softwarový dům eMan má za sebou další úspěšný rok. I přes obrat srovnatelný s loňskem dosáhl i tak skokového zisku. Rok 20... více

Umělá inteligence vstupuje do hry a ČR je první na světě

Česká republika je první zemí světa, která umožní zájemcům o získání některého z řady mezinárodně uznávaných ECDL/ICDL certifikátů... více

Kärcher představuje přírodní aktivní čistič, který je vyroben téměř výhradně z přírodních složek

Stále více firem a institucí si uvědomuje, že šetřit životní prostředí je správná cesta. A o to více v situacích, kdy omezením che... více

Obrat společnosti Sweet Delight v roce 2023 přesáhl 184 milionu korun.

Sweet Delight, česká společnost vyrábějící šokově zamražené dorty a dezerty, potvrzuje, že v roce 2023 dosáhla důležitého 11% nárů... více

Bezemisní náklaďáky a autobusy: EU chce dekarbonizovat těžkou dopravu, je nutné budovat infrastrukturu

Evropští zákonodárci dosáhli dohody, která stanovuje ambiciózní cíle pro snižování emisí CO2 u nákladních automobilů a autobusů. D... více